Leesplekken 5: Hasselt

In de laatste van onze “Top 5 Leesplekken” stelt Marinus Eekman zijn favoriete leesplekken voor in de stad van jenever en speculaas: Hasselt. De Limburgse hoofdstad is een ideale plaats om een boek te lezen met een drankje en een zoetigheid:

 1. In de kleine Hal (Maastrichterstraat 30): Een echte bruine kroeg waar iedereen welkom is. Yoke Vandebriel is hier al meer dan 35 jaar de uitbaatster en ze doet dat nog altijd met een brede glimlach.
 2. Japanse Tuin: De grootste authentieke Japanse tuin van Europa … daar wil je toch gewoon eens een boek gelezen hebben? Een betere plek om het werk van Murakami te lezen vind je niet in België.

  Japanse Tuin Hasselt

  Deze foto is niet genomen in Japan, wel gewoon in Hasselt.

 3. Bibliotheek Hasselt Limburg – vestiging Dusart (Martelarenlaan 17): Deze bibliotheek is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in (literaire) geschiedenis. Dankzij hun grote collectie zal je hier ook niet snel zonder leesvoer zitten. Alle geluk hebben ze zo’n genereuze openingsuren.
 4. Molenpoortplein (Molenpoort): Een gezellig plein waar vroeger enkele jeneverstokerijen aan gevestigd waren. Nu is het er echter een gezellige drukte waar je op een bankje een boek kunt lezen terwijl je op afstand kijkt naar de fonteinen.
 5. Kolonel Dusartplein: Dit plein staat bekend voor de verscheidene markten (zo is er bv. 1 keer per week een antiek- en rommelmarkt) en evenementen. Op andere momenten kan je hier gewoon genieten van de grote open ruimte. Als je liever in een café iets leest … daar zijn er hier ook talloze van te vinden!

  Restanten kazerne Kolonel Dusartplein

  De restanten van de kazerne op het plein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *